Om introspektion

En memento mori mosaik med det välkända filosofiska mottot ”Känn dig själv”, på grekiska gnōthi seauton.

Stoikerna var stora förespråkare av introspektion [grek. enstasis]. Det var av stor vikt för stoikerna att känna sig själva för att kunna förändra sina liv, och för att kunna börja leva som en filosof. Stoikerna såg filosofi som en praktik: en konst i att leva. Det var en attityd; ett sätt att orientera sig, en inställning till världen omkring vars ultimata mål var att förändra ens egna liv radikalt. En sådan förändring måste komma inifrån, genom att ifrågasätta sig själv.

Till vad använder jag nu min själ? Så måste du alltid fråga dig själv och sedan forska vidare.

Marcus Aurelius, Självbetraktelser (5:11)

Minns att det som drar dig hit och dit som med osynliga trådar gömmer sig i ditt eget inre; därifrån kommer de manande rösterna, där är den egentliga människan.

Marcus Aurelius, Självbetraktelser (10:38)

Det är just detta introspektion innebär: ifrågasättandet av jaget och det moraliska samvetet. Att bli medveten om sig själv. Stoikerna menade att full närvaro [grek. prosochê] krävdes för att handla dygdigt, det vill säga en konstant medvetenhet om hur man handlar. Att ställa frågor till sig själv såsom: Vilka prövningar kommer jag att stå inför idag? Vilka dygder kräver dessa prövningar av mig? Hur ska jag se till att jag handlar för uppfylla de dygder som aktualiseras?

Vi bör göra det till en vana att fråga oss själva, ‘Kan det vara så att jag är en av dem också? Vad för illusioner hyser jag? Hur ser jag mig själv – såsom en vis man, såsom någon med perfekt självkontroll? Skryter jag, också, om att vara förberedd inför vad som helst som kan hända? Om jag inte vet någonting, är jag medveten om att jag inte vet det?

Epiktetos, Utläggningar (2:2:21)

Somliga skryter med sina fel: tror du verkligen att de som räknar sina dåliga sidor till sina förtjänster alls tänker på något botemedel? Överbevisa därför dig själv så mycket du kan, undersök dig själv, spela först rollen av åklagare, sedan domare och till sist försvarsadvokat: såra dina egna känslor då och då.

Seneca, Brev till Lucilius (28:10)

Epiktetos menade att om vi inte har prosochê som en etablerad vana i vårt liv kan vi inte garantera att vi följer vår vilja [grek. proáiresis] och därmed kan vi inte heller garantera att vi handlar dygdigt för att uppnå blomstrande [grek. eudaimonía]. Utan medvetenhet riskerar man att bli en död fisk som bara följer med strömmen; en själ som bär på en död mans kropp; någon som vandrar genom livet utan ett syfte.

Vad behärskar för närvarande mitt tänkande? Är det fruktan, misstro, begär eller något annat liknande?

Marcus Aurelius, Självbetraktelser (12:19)

[Stoikern] håller ett öga på sig själv såsom om han vore sin egna fiende liggandes i ett bakhåll.

Epiktetos, Handbok i livets konst (48:3)

Idén om att känna sig själv [grek. gnōthi seauton, lat. nosce te ipsum] bottnar i grundtanken att varenda människa bär på en unik själ [grek. daimon], en del av den gudomliga rationaliteten [grek. logos, som är ämnad att uppfylla sitt specifika ändamål [grek. telos] i värdsalltet [grek. kosmos]. Det finns alltså en unik essens som präglar varje människa. Vad denna essens är, måste varje människa söka för sig själv.

En allegorisk målning av maximen ”Nosce te ipsum” (sv. Känn dig själv)

Blicka in i ditt innersta! Där är det godas källa; gräv ständigt, då sprudlar det ständigt.

Marcus Aurelius, Självbetraktelser (7:58)

Kännandet av sig själv innebär paradoxalt nog att man ibland måste gå utanför sig själv [grek. ekstasis; kan också betyda att ställa sig bredvid sig själv]. Med andra ord måste man försöka att se sig själv utifrån, eller från någon annans perspektiv. Det sistnämnda kan vara så enkelt som att man ber sina nära vänner, eller någon man känner, att ge konstruktiv kritik över vad man kan förbättra i sin personlighet. Exempel på det förstnämnda kan vara att föra anteckningar över sitt stoiska liv [grek. hypomnēmata]. Genom att analysera sina dagar kan man se vad för misstag man gjort, vad som behöver förbättras, och på så sätt kan man utvecklas personligt.

Hela Marcus Aurelius bok Självbetraktelser var egentligen en sådan privat dagbok som ursprungligen inte var ämnad för publicering, där han dagligen försökte påminna sig om vad som var viktigt i livet. Ett annat exempel är Benjamin Franklin som upprättade ett dygdeschema som han brukade kryssa i varje kväll beroende på hur dygdig han hade varit under dagen (se bilden nedan).

Benjamin Franklins dygdeschema. Han utgick från 13 dygder (till skillnad från stoikerna som hade fyra att följa).

När ljuset har blivit flyttat från min åsyn, och min fru, som inte är främmande för min vana, har lagt sig, inspekterar jag hela min dag och spårar mina handlingar och ord; jag gömmer ingenting för mig själv, skippar ingenting. För varför skulle jag vara rädd för några av mina misstag, när jag kan säga ‘Akta dig för att göra det igen, och den här gången ursäktar jag dig. I den diskussionen talade du för aggressivt: konfrontera dig inte, efter den här gången, med folk utan erfarenhet; de som aldrig lärt sig blir ovilliga elever. Du var mer frispråkig i din kritik mot den mannen än du borde varit, så du förolämpade, snarare än förbättrade honom; ta i framtiden hänsyn till inte bara till sanningen du säger utan även om personen ifråga som du adresserar kan acceptera sanningen.

Seneca, Om ilska (3:36)

Detta är saker som en visdomsälskare bör reflektera över; de bör skriva ned dem varje dag, och använda dem för att öva sig.

Epiktetos, Utläggningar (1:1)

Låt dessa tankar vara dig förhanden, dag och natt. Skriv ned dem och läs dem åter; prata om dem, både med dig själv och med andra.

Epiktetos, Utläggningar (3:24)

Varje dag pläderar jag mitt fall inför mig själv som domare.

Seneca, Om ilska (3:36)

Detta var allt för idag. Må Fortuna vara med er!

___________________________

Bild 1#:
https://en.wikipedia.org/wiki/Know_thyself#/media/File:Roman-mosaic-know-thyself.jpg
Bild 2 #: https://en.wikipedia.org/wiki/Know_thyself#/media/File:M%C3%A5leri,allegorisk_bild._Nosce_te_ipsum-Skoklosters_slott-_88977.tif
Bild 3#:
 https://journalinghabit.com/journal-tips-benjamin-franklin/

En reaktion till “Om introspektion

  1. Patryk, tack för att du påminner oss om att ta anteckningar och vara självmedveten är en viktig del av att vara som en stoik.

    (English Translation: Patryk, thanks for reminding us that taking notes and being self-aware is an important part of being like a stoic.)

    Also, thank you for linking our post. Looking forward to more of your blog posts!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s